You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

08
ian.
08
ian.

Beton și baroc: cofraje și schele pentru Forumul Humboldt din Berlin

8 ian. 2021


Documentație articol de presă

8 ian. 2021
Berlin
  • Articole de presă (ro)
  • 4.870 Caractere (exclusiv interspații)
  • 6 Imagini presă
  • 55.9 MB
Descărcați documentația articolului de presă

City Palace Humboldt Forum, Berlin, Berlin

Cu Forumul Humboldt, un centru de artă, cultură, știință și educație s-a deschis în centrul istoric al Berlinului în decembrie 2020. PERI a furnizat o cantitate mare de cofraje economice și soluții de schele dintr-o singură sursă pentru reconstrucția Palatului Orașului Berlin. În plus față de această soluție bine gândită, sprijinul proiectului oferit de inginerii PERI în timpul construcției a asigurat îndeplinirea tuturor cerințelor și respectarea programului de construcție.

Între Poarta Brandenburg și Alexanderplatz, aproape de Museuminsel, Universitatea Humboldt și Catedrala din Berlin, Forumul Humboldt reconstruit își găsește locul în centrul istoric și cultural al Berlinului. Cel mai semnificativ proiect este reconstrucția palatului orașului imperial, care a fost puternic distrus în 1945 și ulterior demolat complet. În perioada postbelică, pe același loc, conducerea RDG a construit Palatul Republicii, care a fost demolat din cauza nivelurilor ridicate de contaminare cu azbest, făcând astfel loc reconstrucției Palatului Orașului.

O arhitectură a contrastelor

Arhitectura Forumului Humboldt a fost proiectată de italianul Franco Stella. Se caracterizează prin contraste - deoarece în reinterpretarea Palatului Berlin, măiestria tradițională întâlnește tehnologia de ultimă generație, iar barocul întâlnește betonul arhitectural. În acest proces, părți mari ale clădirii originale au fost încorporate arhitectural și combinate cu elemente stilistice moderne. Învelișul exterior de 180 de metri lungime, 120 de metri lățime și 35 de metri înălțime, precum și cupola înaltă de 70 de metri, strălucesc în stilul baroc istoric, în timp ce în interior se construiește o casă modernă a culturilor lumii. Ca muzeu, centru de cunoaștere și întâlnire, Forumul Humboldt este dedicat dialogului dintre culturile lumii și, pe lângă colecțiile internaționale și lucrările de istorie a științei, va oferi și spațiu pentru o parte din Biblioteca Centrală și Regională .

Progres rapid de construcție

După ce Bundestagul german a decis să reconstruiască Palatul Berlin ca Forum Humboldt în 2002, fostul președinte federal Joachim Gauck a pus în cele din urmă piatra de temelie în 2013.

Pentru a obține un progres rapid în construcție în timpul lucrărilor de construcție a cupolei, cantități mari de cofraj PERI și materiale pentru schele erau utilizate zilnic. În scurt timp, au fost utilizate în total 85.000 m³ de beton și 16.000 t de oțel. În plus față de furnizarea de sisteme moderne și de economisire a timpului, luarea în considerare cuprinzătoare a tuturor sarcinilor de construcție în special a fost o parte importantă a soluției generale PERI. Tehnologia de siguranță bine gândită, furnizarea de cofraje speciale asamblate specifice proiectului, gestionarea proiectului de către managerul de proiect PERI, precum și planificarea și furnizarea cofrajelor și schelelor dintr-o singură sursă au accelerat procesul de construcție.

Avantajele în timp la formarea pereților și coloanelor

Peste 6.000 m² de cofraj MAXIMO au fost utilizate în același timp la Berlin. În special, tehnologia MX Tie unilaterală a garantat economii semnificative de timp pe parcursul tuturor procedurilor de declanșare și lovire. Acest lucru se datorează faptului că MAXIMO nu necesită niciun tub distanțier sau conuri - și economisește cheltuielile unei persoane suplimentare din partea opusă. Cofrajul de coloană QUATTRO a fost repoziționat în mod coeziv ca o unitate completă cu o singură macara, iar platforma de betonare și accesul integrat al scării cu casa scarii au rămas, de asemenea, fixate ferm de cofraj.

Cofraj de plăci cu secvențe de ciclu rapid

Cofrajul pentru plăci de panou SKYDECK a fost utilizat pentru cofrajul de plăci din beton armat. Un total de 10.000 m² de SKYDECK furnizat a fost sistematic închis și lovit. Utilizatorii au beneficiat de greutatea individuală redusă a componentelor sistemului SKYDECK din aluminiu. În plus, sistemul drophead a asigurat secvențe de cicluri rapide cu utilizare redusă a materialului, ceea ce a contribuit semnificativ la respectarea programului de construcție. Panourile și grinzile longitudinale erau deja libere pentru următorul ciclu după o zi. Suportul pentru înălțimile mari ale tavanului a fost asigurat de recuzită ușoară din aluminiu MULTIPROP, care ar putea fi adăugată cu ușurință la turnul de sprijinire folosind cadre MRK.

Soluție globală cuprinzătoare

Datorită soluției PERI cu platforme externe CB Climbing, nu a fost necesară nicio schelă de fațadă pentru construcția carcasei. În zona portalului principal de pe partea de vest, PERI Berlin a produs, de asemenea, cofraje speciale specifice proiectului și le-a livrat pe șantierul gata de utilizare - planificat și asamblat la dimensiunile exacte, livrat la timp și cu costuri maxime de securitate pentru managerii de proiect din cauza prețurilor fixe predefinite.

Pentru pereții rotunzi din beton armat ai cupolei, a fost utilizat Cofrajul circular de perete RUNDFLEX împreună cu platformele pliabile FB 180. Construcția finală a cupolei se realizează cu ajutorul unui eșafod de sprijinire și de lucru PERI UP.