You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

08
ian.
08
ian.

Soluție de cofrare specifică proiectului pe bază de elemente pre-asamblate

8 ian. 2018


Ecluză pe râul Moselle, Trier, Trier, Germania

Realizarea unei noi ecluze (a doua) pe râul Moselle la Trier (Germania), s-a dovedit a fi un proiect de construcție provocator pentru toți cei implicați, fiind necesar a se lua în considerare numeroase componente de montaj și specificații privind toleranțele extrem de reduse. Lucrând în strânsă colaborare, PERI a acordat suport tehnic reprezentanților din șantier de la Hochtief Infrastructure GmbH prin crearea unui concept de cofraje și schele specifice proiectului, cu livrări punctuale ale elementelor de cofraj pre-asamblate precum și asistență continuă pe șantier.

Ecluza de pe râul Moselle în sudul orașului Trier este în prezent în curs de extindere excesivă, fiind prevăzută și o cameră a ecluzei suplimentară, foarte eficientă. În completare, alte șapte viitoare proiecte de acest fel sunt programate a se executa între Koblenz și Trie. Camera ecluzei se construiește paralel cu ecluza existentă de 170 m lungime și va avea următoarele caracteristici geometrice: 216 m lungime, 12.70 m înălțime și o lățime utilă de 12.60 m. Incluzând structurile de admisie și evacuare, noua ecluză va avea o lungime totală de 312 m. Umplerea și golirea au loc prin canalele longitudinale dispuse pe ambele părți, conectate între ele prin canalele de ramificație poziționate transversal.

Structurile din beton armat compuse din elemente masive și un înalt grad de armare au fost executate la o adâncime de 15m, in interiorul unei incinte piloți.   Execuția lucrărilor de construcție a structurii a fost finalizată în toamna anului 2017. După finalizarea lucrărilor de construcție a structurilor metalice hidraulice și a lucrărilor de inginerie mecanică, se preconizează ca ecluza să fie operațională începând cu anul 2018. În total, în jur de 45,000 m³ de beton au fost procesați pe șantierul de construcții de mari dimensiuni în doar 1,5 ani.

Provocările unui șantier de construcții de mari dimensiuni

Lucrările de cofrare și armare au reprezentat o provocare majoră. Principala problemă a fost gestionarea a numeroase componente de montaj ce aveau specificații de toleranță extrem de strictă. Pentru a fi îndeplinite solicitările privind toleranta de executie, dar și termenele de execuție stranse, s-a ales soluția de pre-asamblare a majorității elementelor de cofrare. Echipa PERI de experți în confecționarea elementelor de cofraj prefabricate a confecționat și livrat pe șantier elementele pre-asamblate, gata de pus în operă – respectând exact solicitările privind cantitățile și temenele de livrare. Astfel, fiecare dintre elemente a fost clar marcat rezultând o identificare și o alocare ușoară în price moment. Suplimentar confecționării elementelor de cofraj pre-asamblate, procesul de prefabricare ce s-a desfășurat la fabrica PERI a inclus toate negativele și confecțiile de lemn necesare, de exemplu pentru canalele de admisie, porți și bolarzii – pentru a ușura operațiunile de decofrare și pentru a asigura reutilizarea elementelor de cofrare.

Suport tehnic în toate fazele proiectului

Pe tot parcursul execuției ecluzei pe râul Moselle în Trier, un coordonator de proiect de la PERI a acordat asistență pe șantier privind aspectele tehnice, comerciale și logistice, in special în ceea ce privește coordonarea proiectării și a lucrărilor de montaj, precum și a livrărilor punctuale de materiale. Mai mult, coordonatorii de proiect de la PERI au informat personalul din șantier cu privire la manipularea și utilizarea corectă a sistemelor și a cofrajelor speciale utilizate.

Pentru a optimiza procesele cu impact asupra tehnologiei de cofraje și eșafodaje, și astfel pentru a crește rentabilitatea execuției proiectului, PERI, având experiență la nivel internațional, expertiză și experți în domeniu, echipamente adecvate și hale de producție și asamblare, precum și soluțiile informatice necesare, a oferit suport în toate fazele proiectului. Multitudinea de servicii oferite de inginerii de la PERI în ceea ce privește asistență și suport tehnic se întinde de la studii de fezabilitate pentru proiecte speciale, închirieri de materiale inclusiv în perioadele de vârf ale solicitărilor și până la curățare și reparații pentru materialele clienților. Având o rețea densă de depozite PERI garantează disponibilitatea rapidă a materialelor.

Tăiere CNC și asamblare elemente de cofraj

Un aspect importat al sprijinului individual per proiect este reprezentat de asambalarea cofrajului. PERI utilizează utilaje de ultimă oră pentru a produce foi de cofraj și toate tipurile de cofraje speciale – de la formate simple și negative din lemn până la unități 3D foarte complexe realizate astfel încât să îndeplinească toate cerințele proiectului. Toate elementele personalizate sunt prefabricate la standardele definite de proiect și cu garanția unui număr planificat de reutilizări – asamblate individual pentru a se potrivi cu componentele sau cu formele structurale respective. Producerea și livrarea la locul de punere în operă se realizează în concordanță cu stadiul de execuție al construcției.