You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

03
aug.
03
aug.

Cofraje și eșafodaje de la o singură sursă pentru cea mai înaltă clădire din Europa

3 aug. 2017


Documentație articol de presă

3 aug. 2017
St. Petersburg, Russia
  • Articole de presă (de | en)
  • 7.101 Caractere (exclusiv interspații)
  • 6 Imagini presă
  • 59.5 MB
Descărcați documentația articolului de presă

Lakhta Center, St. Petersburg, Russia

Impresionanta arhitectură a Lakhta Center, o clădire cu un design futurist realizat de Tony Kettle, este centrul atenției în Saint Petersburg. Cu o înălțime totală de 462 m, clădirea multi-etajată din centrul complexului va depăși în înălțime toate celelalte clădiri din Rusia. Mai mult, la finalizare, clădirea de pe Finnish Jade Bight va fi cea mai înaltă clădire din Europa. Pusă in fața a numeroase provocări în ceea ce privește cofrajele și eșafodajele necesare, PERI a furnizat contractorului suport tehnic – de la soluții de cofrare pentru fundațiile de dimensiuni ce depășesc recordurile în domeniu, până la dispunerea complexă a eșafodajelor.

De la începutul lui 2018, Lakhta Center, cu o suprafață utilă de circa 400.000 m², va fi cea mai mare clădire de birouri din Saint Petersburg. Principala structură este clădirea de birouri extrem de înaltă și o impresionantă clădire multi-funcțională. In plus, complexul de clădiri include un hotel, o clădire destinată științei pentru copii, zone destinate activităților sportive și recreative și multe alte zone cu facilități de ordin public.

Clădirea de birouri multi-etajată – ce servește ca sediu central al Companiei Gazprom – va fi cea mai înaltă clădire din Europa, având un total de 87 de etaje și o înălțime de 462 m. Execuția fundațiilor s-a dovedit a fi extrem de complicată, nu numai datorită înălțimii structurii dar și datorită condițiilor de fundare dificile datorate poziționării structurii chiar pe zona de coastă. Mai mult de-atât, urmare a amplasării structurii, solicitările mari din vânt au trebuit luate în considerare. Din punct de vedere arhitectural, principala provocare pentru realizarea clădirii extrem de înalte a fost continua rotație a structurii în formă de spirală și schimbarea continuă a suprafeței planșeelor. Nu în ultimul rând, constructorul s-a confruntat cu necesitatea dispunerii temporare a unor eșafodaje și a unor schele de lucru pentru montarea sau modificarea unor construcții metalice.

Fundațiile: intrare în Cartea Recordurilor Guinness 

Cerințele speciale în ceea ce privește fundațiile nu au putut fi întrunite prin turnarea unui radier masiv, astfel că a fost necesar un proiect cu o soluție specială. Ca rezultat, structura a fost executată pe un număr de 264 de piloți forați până la o adâncime de 82 m. Suplimentar, fundațiile au fost executate în formă de pentagon – având o amprentă de 5,600 m² și o înălțime de 16.50 m. Zece pereți de forfecare ce se nasc radial din inelul central se încastrează în cinci pereți exteriori; acești pereți de forfecare în formă de grinzi T duble unesc cele două planșee pentru a forma o enormă casetă portantă. La turnarea fundațiilor în Martie 2015, echipa din șantier a înregistrat un nou record mondial. Această operațiune a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai mare etapă continuă de betonare ce s-a executat vreodată. În acest proces, s-a turnat o cantitate de 19.624 m³ de beton – cu circa 3.000 m³ mai mult decât recordul înregistrat anterior de Wilhire Grand Tower din Los Angeles.

Execuția fundațiilor s-a dovedit a fi extrem de complexă, astfel că s-a apelat PERI Rusia pentru proiectarea unei soluții de cofrare a pereților de fundare. În baza unui concept cuprinzător bazat pe sistemul de cofrare DOMINO, specialiștii PERI au putut astfel îndeplini cele mai importante cerințe ale constructorului: panouri de cofraj relativ ușoare, ce pot fi manevrate manual, astfel încât sa reducă la minim necesitatea macaralei. În același timp, presiunea ridicată a betonului proaspăt a putut fi transferată către cofraj.  

Turnul: cea mai înaltă clădire din Europa

Nucleul central al complexului Lakhta este reprezentat de o structură ce se înalță în formă de spirală către cer. Inginerii de la PERI Rusia – in strânsă conlucrare cu compania de construcții - au dezvoltat o soluție completă pentru realizarea nucleului clădirii și a planșeelor în consolă.  Sistemul auto-cățărător ACS a fost îmbinat cu sistemul de cofraj cu grinzi pentru pereți VARIO GT 24 pentru execuția nucleului; acest lucru a permis înălțarea rapidă a cofrajului pentru betonarea următorului tronson fără a fi necesară utilizarea macaralei, indiferent de condițiile atmosferice. Datorită flexibilității sistemului de cofraj cu grinzi pentru pereți, echipa responsabilă cu execuția a putut ajusta fără probleme, în mod continuu cofrajul astfel încât acesta să respecte forma în continuă schimbare a geometriei structurii. PERI a pus la dispoziție soluții detaliate, precum elemenetele de colț prevăzute cu sistem integrat de decofrare, acest lucru a permis realizarea operațiunilor de lucru mai rapid și mai eficient. Pe exteriorul nucleului s-a utilizat sistemul standard ACS cu cărucior pentru cofraj. În zonele cu diametru variabil al nucleului, trecerea peste cavitățile rezultate la betonarea pereților s-a realizat prin utilizarea pieselor “tip papuc” specifice sistemului – fără a fi necesară utilizarea macaralei. Pompa distribuitor de beton a fost poziționată direct pe una dintre platformele ACS și ridicată împreună cu cofrajul. Turnurile de acces PERI UP, cu înălțime de până la 65m, au fost de asemenea integrate în sistemul cățărător, folosind atât accesului securitar cat si evacuării în caz de urgență.

Inginerii de la PERI au proiectat o soluție pentru panourile cățărătoare de protecție perimetrală având la bază sistemul cățărător pe șine RCS. Pentru dimensionarea panourilor perimetrale de protecție, a fost necesar să se ia în considerare o încărcare foarte mare din vânt, urmare a poziționării la malul mării. Panourile individuale de protecție au fost proiectate pe o înălțime egală cu trei nivele, urmărind geometria în spirală a structurii. Datorită faptului că elementele de protecție perimetrală au putut fi supralărgite telescopic a fost posibilă protecția perimetrală în mod continuu și fără goluri, în ciuda schimbării permanente a geometriei. Ancorarea panourilor de protecție perimetrală cățărătoare s-a realizat cu ancoraje de tip “papuc” fixate în planșee, fapt ce a permis realizarea de console de 15 – 40cm facilitând astfel realizarea micilor ajustări.

Clădire multifuncțională: arhitectură remarcabilă pentru folosință versatilă

Suplimentar structurii foarte înalte, complexul cu utilizare mixtă Lakhta include o serie de clădiri cu destinație multifuncțională, facilități de agrement, precum și un amfiteatru în aer liber gigantic, cu vedere la mare. Pentru a realiza forma complexă a structurii au fost necesare, printre altele, diverse tipuri de schele și eșafodaje, precum și acces sigur în toate zonele de lucru. O provocare particulară a fost realizarea unui eșafodaj pentru transferul temporar al sarcinilor de la trei grinzi de oțel cu deschideri de 36 m, fiecare cântărind 110 t. Pentru diferite alte construcții și consolidări de oțel, a fost necesar să se planifice și să se livreze eșafodaj pentru susținere temporară.

PERI a proiectat și furnizat o gamă largă de soluții - bazate în principal pe schelele modulare PERI UP Flex Modular.

Eșafodajele au fost montate pe înălțimi de până la 33 m, având capacitate portantă de până la 45 kN pe un picior. În plus, platformele mobile de acces au fost poziționate pe structurile suport pentru a permite asamblarea simplă și rapidă a grinzilor de oțel. Modul de dispunere a riglelor metalice SRU a permis distribuirea uniformă a încărcărilor atât pe direcție longitudinală cât și transversală. Pentru a fi posibil transferul în siguranță al încărcărilor foarte mari prin eșafodajul de mare portanță în planșeele de beton anterior executate, s-au montat popi de siguranță pe mai multe nivele utilizându-se popi de tip MULTIPROP și PEP. Nu în ultimul rând, schelele modulare, completate cu un număr de turnuri PERI UP Stair de-a lungul marginii exterioare a clădirii, au asigurat accesul sigur în toate zonele de lucru.

Un video interesant de pe șantierul de construcții este disponibil pe YouTube și poate fi accesat via link https://www.youtube.com/watch?v=Zm0HqwepJ04.