Documentație articol de presă
3 iun. 2019
Saldanha,Africa de Sud
- Articole de presă (ro)
- 5.807 Caractere (exclusiv interspații)
- 7 Imagini presă
- 61.6 MB
Descărcați documentația articolului de presă
Rafinaria OTMS, Saldanha,Africa de Sud
Acoperind suprafata a 24 de terenuri de fotbal de 17 m înălțime și având o capacitate suficientă pentru a stoca un total de 13,2 milioane de barili de petrol: în Golful Saldanha din Africa de Sud a fost realizată o rafinarie imensă cu 12 rezervoare de 110 m x 110 m. Clientii WBHO Construction Ltd. au integrat echipa inginerilor PERI in proiect intr-un stadiu incipient, astfel incat sa poata lucra impreuna pentru a gasi solutia cea mai potrivita pentru sarcina gigantica care urmeaza sa fie deja in faza de planificare. Metoda cea mai rentabilă pentru construirea rezervoarelor subterane s-a dovedit a fi o soluție specifică proiectului utilizând carulul compozit din oțel VARIOKIT cu elemente de structură suplimentare, special concepute.
Santierul Bay Saldanha din Africa de Sud, în special, face investitorilor o propunere interesantă pentru instalatia de stocare a rezervoarelor. Situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Indian, proiectul OTMS oferă acces rapid la piețele din America, Europa și Asia. Prin urmare, s-a luat decizia de a continua proiectul de stocare a petrolului brut de un milion de dolari într-o zonă situată la nord-vest de Cape Town. Pe o perioadă de trei ani, s-au excavat și s-au mutat 1,5 milioane de metri cubi de pământ, în timp ce 150 000 de metri cubi de beton au fost utilizați în operațiunile de construcție.
Provocare enormă - rezolvată neconvențional
Realizarea plăcilor de depozitare a rezervoarelor de 110 m x 110 m la înălțimi de 17 m nu a fost fezabilă din punct de vedere economic prin utilizarea metodelor standard. În faza inițială a proiectului, clienții WBHO au decis deja să colaboreze cu PERI și să caute împreună metoda optimă de construcție. În locul unei soluții de cofrare a plăcilor convenționale, inginerii au proiectat o versiune de construcție împrumutată de la construirea podului folosind cărucioare de cofraj. În acest proces, cofrajul de tablă de tip tabel a fost susținută de superstructura cadru specifică proiectului VARIOKIT. Această metodă de construcție, cu ajutorul cărucioarelor de cofraj, a permis coborârea plăcilor de dale doar la o zi după operațiile de betonare și a fost mutat la 8 m în secțiunea următoare. Capacitatea ridicată de încărcare a sistemului VARIOKIT a oferit suportul necesar pentru placa de beton până când a atins suficientă rezistență. Folosind numai șapte unități de transport cofraje pentru fiecare rezervor, fiecare macara cu segment de turnare a realizat independent o suprafață de 880 m² pe rezervor de stocare în cicluri regulate de 5 zile.
Ce nu se potriveste,e facut sa se potriveasca
Plăcile de beton ale rezervoarelor sunt susținute de un total de 2.400 de coloane de beton cu diametre de 50 cm sau respectiv 60 cm, care sunt aranjate folosind o schemă in carouri cu distanțe standard de 8 m în rezervoare. Execuția lor a dus la mai multe probleme: datorită înălțimii coloanelor, cofrajele de plumb obișnuite s-au dovedit a fi prea instabile. În plus, cofrajul de 17 m a trebuit să fie curățat în timp ce se afla într-o poziție verticală și apoi lubrifiat pentru utilizarea ulterioară, deoarece pur și simplu nu era posibil să-l pună pe pământ din cauza lipsei de spațiu și timp.
Împreună cu antreprenorul clădirii, WBHO Construction, PERI a dezvoltat prototipul 1: 1 al cofrajului și a realizat o gamă largă de teste înaintea lucrărilor concrete de construcție. Rezultatul fazei detaliate de testare: jumătățile de cofraje ale coloanei cofrajului circular SRS au fost fixate cu un cadru de zăbrele. Datorită utilizării unor platforme suplimentare, acestea pot fi curățate și lubrifiate în timp ce sunt încă poziționate vertical. Această abordare complet nouă pentru realizarea coloanelor din beton s-a dovedit a fi extrem de eficientă. În consecință, până la 40 de coloane de beton pe săptămână ar putea fi construite în paralel pe șantier.
Soluția TRIO specifică proiectului menține costurile sub control
Pentru construirea pereților verticali ai rezervoarelor, contractorii au optat pentru o soluție specială cu elemente de cofraj pentru panouri TRIO. Clientul a cerut utilizarea unui oțel cu grosimea de 4 mm în locul plăcilor de placaj obișnuite. Pentru a menține costurile de investiție sub control, distanțierele au fost sudate în partea din spate a garniturilor înainte de a fi îmbinate cu panourile TRIO. Ca urmare, clientului i s-a oferit o soluție prin care cadrele ar putea fi inchiriate de la PERI, în timp ce doar formalitățile trebuiau să fie achiziționate.
Prin furnizarea unui fascicul special de ridicare, unitățile de dimensiuni mari de până la 75 m² pot fi deplasate cu o singură macara. Folosind un total de 3.300 m² de TRIO, nu numai pereții rezervorului, ci și toți pereții stației de pompare, precum și carcasa din beton a conductelor au fost formate rapid și eficient din punct de vedere al costurilor.
Building Information Modelling optimizează procesul de construcție
În timpul fazei de construcție, participanții la proiect au continuat să folosească o cantitate mare de informații relevante și fără întârziere. Modelele 3D au simplificat coordonarea la fața locului și au facilitat procesele rapide și fiabile de execuție și control. Informațiile ar putea fi recuperate oricând și oriunde pe șantier, ceea ce a făcut posibilă trecerea la liste de verificare existente fără probleme. Acest lucru a asigurat fluxuri de lucru optimizate și tranziții ușoare între ciclurile de construcție care au beneficiat în cele din urmă de procesul de construcție a întregului proiect.
Pe șantierul de construcții, coordonatorii proiectului PERI au fost mereu disponibili pentru a asista contractantul în beneficiul multor ani de experiență și cunoștințe acumulate. În plus, supraveghetorul PERI a informat personalul santierului cu privire la modul de funcționare corect și sigur al sistemelor utilizate împreună cu metodele de execuție specifice proiectului.