You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

03
ian.
03
ian.

Soluții de schele pentru trei turnuri rezidențiale din noul epicentru cultural din Bratislava

3 ian. 2020


Documentație articol de presă

3 ian. 2020
Bratislava, Slovacia
  • Articole de presă (ro)
  • 5.529 Caractere (exclusiv interspații)
  • 6 Imagini presă
  • 125.5 MB
Descărcați documentația articolului de presă

SKY PARK RESIDENCE, Bratislava, Slovacia

Noul epicentru cultural al regiunii este în prezent construit la Bratislava: SKY PARK este un centru multifuncțional care combină o experiență modernă de viață și de lucru cu spațiile publice. Pe o suprafață de aproximativ 5 hectare, amplasamentul cuprinde în prezent trei turnuri rezidențiale, două clădiri de birouri, o zonă mare verde și centrala termică Jurkovič, care este renovată ca parte a acestui proiect major. În plus față de soluțiile personalizate de schele PERI, printre altele, sistemul de urcare a șinei PERI RCS, în combinație cu cofrajul cu perete de grinzi VARIO GT 24, a fost utilizat în timpul ridicării complexelor rezidențiale.

SKY PARK este construit în fosta zonă industrială din Mlynské Nivy, care, datorită semnificației sale mari, a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial și a rămas în mare parte neutilizată până la începerea construcției. Proiectul poartă semnătura arhitectului de renume mondial Zaha Hadid și a biroului său de arhitectură: cele trei complexe rezidențiale sunt structurate organic și au un design eliptic. PERI a asistat la construcția celor trei complexe rezidențiale monolitice de 105 m înălțime si 31 de etaje. În total, cele trei clădiri oferă spațiu pentru peste 700 de apartamente, 1.100 de locuri de parcare și 2.000 mp de spații de vânzare cu amănuntul.

Faza de planificare intensivă caracterizată prin munca în echipă PERI

Faza de planificare și construcția ulterioară a clădirilor rezidențiale s-au dovedit a fi extrem de complexe, din cauza formei eliptice și a înălțimii clădirii. Din acest motiv, două echipe au fost implicate în faza de planificare a proiectului de la bun început: inginerii PERI din Slovacia și Republica Cehă au lucrat în strânsă colaborare pentru a proiecta o soluție personalizată care să țină cont în egală măsură de cerințele de construcție stabilite de companiile implicate.

Volum mare de materiale pentru schele la operațiunile complexe de fațadă

Complexele rezidențiale, cu designul lor monolit și fațadele ventilate, constau dintr-un sistem de pereți și coloane din beton armat și oferă beneficiul suplimentar al gradelor ridicate de izolare termică. Locurile de parcare sunt situate pe două niveluri subterane. Apartamentele se află între etajul 2 și 23 și sunt, de asemenea, formate din pereți din beton armat format din monolit.

PERI a trimis materiale de schelă cuprinzând o suprafață totală de 37.500 mp și o greutate de 400 t în Slovacia pentru construcția celor trei turnuri rezidențiale. Din cauza forțelor axiale ridicate, o combinație de diferite sisteme de schele PERI s-a dovedit a fi soluția optimă pentru ridicarea fațadei. Secțiunea inferioară de 25 de metri înălțime a fost ridicată folosind cofraje PERI UP Flex, ceea ce a impresionat clientul cu capacitatea sa mare de încărcare și flexibilitatea. PERI UP Schela de fațadă ușoară a fost proiectată pentru secțiunea superioară, care se întinde până la cupola din oțel a clădirii. Datorită numărului limitat de posibilități de ancorare pe teren, stabilitatea schelei a fost asigurată folosind popi de tracțiune RS și standarde UVR.

Pentru a accelera construcția turnurilor, majoritatea schelelor au fost demontate odată ce fațada exterioară a fost completă și un inel format din materiale de schele a fost ridicat la o înălțime de 89 m. Această structură asemănătoare unei coroane a făcut posibilă instalarea construcției de oțel pe acoperișul clădirii la o înălțime de aproximativ 100 m.

Eficiență crescută datorită soluțiilor de cofraj personalizate

Pentru construcția complexelor rezidențiale, a fost folosit un cofraj de escaladă de protecție, care a constat dintr-o combinație între sistemul de escaladă a șinei RCS și cofrajul pentru perete VARIO GT 24. Prin urmare, clientul a beneficiat de un proces de cofraj deosebit de eficient. Fiecare panou VARIO a fost mutat în partea laterală a clădirii împreună cu o platformă RCS în bucati de 50 cm. Sistemul ar putea fi adaptat rapid și ușor la cerințele specifice ale clădirii, deoarece panourile VARIO individuale ar putea fi, de asemenea, adaptate special. Acest lucru a făcut posibilă și formarea marginilor plăcii. Datorită faptului că unitatea de cățărare a fost fixată în permanență pe construcție, aceasta a servit, de asemenea, ca protecție împotriva vântului la marginea clădirii și a permis să urce rapid și în siguranță, chiar și cu vânt puternic. Cofrajul a fost montat pe un mecanism care poate fi îndepărtat de perete.

Pentru a ridica eficient placa de baza, pereții exteriori, plăcile de tavan, scările și arbori de ridicare, cofrajul TRIO a fost alegerea preferată. Mai mult, optând pentru utilizarea elementelor arborelui TSE, procesul de îndepărtare a matrițelor și a platformei axului pe care a fost ridicat cofrajul a fost simplu. Cofrajele de panou MAXIMO, care pot fi operate din lateral, au fost alese în scopul formării pereților interni, folosind înălțimi de element de 300 cm.

Serviciu complet pe teren de la PERI

PERI a asistat cei doi contractori și personalul șantierului, oferind un spectru larg de schele închiriate și materiale de cofraj. Experții PERI au fost, de asemenea, la îndemână pentru a sprijini și instrui echipa șantierului și a superviza procesul de urcare. Lucrările structurale pentru cele trei turnuri rezidențiale au fost finalizate în 2019. Operațiunile fațadei sunt încă în desfășurare.