You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

04
nov.
04
nov.

Trei santiere – o biserica: Lucrari de renovare la Catedrala Ulm

4 nov. 2019


Documentație articol de presă

4 nov. 2019
Ulm
  • Articole de presă (ro)
  • 3.715 Caractere (exclusiv interspații)
  • 6 Imagini presă
  • 87.2 MB
Descărcați documentația articolului de presă

Catedrala Ulm,Ulm,Germania, Ulm

Turnul principal de 161,53 m înălțime al Catedralei Ulm este cunoscut ca cel mai înalt turn de biserică din lume - la fel de impresionant este corul de 29 m lungime, 15 m lățime și 26 m înălțime. Sistemele PERI asistă în prezent la lucrările ample de renovare a tavanului boltit și a standurilor corului, ca parte a restaurării turnului principal și a turnului corului de nord-est, 86 m înălțime.

Lucrările de renovare la cea mai mare biserică evanghelică din Germania au început intensiv în 2015. În paralel cu restaurarea turnului principal la exteriorul Catedralei, corul intern a fost lucrat și în 2019. În 2021, a fost construit un șantier nou care va fi amenajat la turnul corului de nord-est.

Calitate regională
Sistemul modular de schele PERI UP a fost elementul cheie pentru succesul renovării turnului principal: schela de lucru este proiectată pentru o încărcătură masivă de 15 kN / m². De asemenea, pe fațadă a fost ridicată o platformă grea de 7 m pentru a permite depozitarea in siguranta și temporară a pietrelor grele de până la 1,5 t. Cu toate acestea, nu numai stabilitatea, ci și originea regională a schelei a jucat un rol important în decizia de selecție a zidarului-șef a Catedralei, Michael Hilbert și al meșterului Andreas Böhm. Locația centrală a parcului de închirieri pentru unitățile de sistem din sediul central al PERI din Weißenhorn a oferit rute scurte de transport - și furnizarea de materiale în termen, fără a fi dezactivate.

Impreuna pentru a atinge obiectivul
Asistența la fața locului a inginerilor PERI a variat de la planificarea 3D până la teste pentru integritatea structurală, colaborarea stransa cu constructorii Catedralei Ulm, lucrătorii de schele de la Mack GmbH, de asemenea local, și furnizorul de servicii de supraveghere, Moselcopter GmbH . Această colaborare lină a fost completată de opțiunea de a angaja sisteme PERI combinate flexibil la scurt timp.

Cercetarea modernă a corului
Planurile de construcție lipsă pentru interior au fost un obstacol pe care inginerii PERI au putut să-l depășească cu o planificare complexă a schelei 3D folosind metodologia BIM (BIM = Building Information Modeling). A fost posibilă în faza de planificare timpurie să se evite posibile coliziuni cu materiale de construcție istorice prin utilizarea scanării laser 3D și apoi transferul acestui lucru într-un model de clădire 3D. Geometria complicată, tridimensională a interiorului corului, a fost lucrată cu ajutorul grilei de sistem metrice independente PERI UP Flex, în bucăți de 25 cm și 50 cm, cu o dimensiune totală de 13.000 m³.

Piese de sistem care pot fi gestionate pentru turnul principal
Adaptarea flexibilă PERI UP pentru greutatea și geometria din grila de 25 cm a jucat de asemenea un rol foarte important în renovarea turnului principal: grinda de lemn modulară ULS Flex, gestionabilă, permite realizarea de trei până la 9 m înălțimi de până la 30 m înălțime fără niciun fel conexiune de cuplare a conductelor. În comparație: dimensiunile voluminoase ale grinzilor dintr-o singură bucată ar complica sau chiar împiedica instalarea. Datorită greutății ușoare a pieselor individuale ale sistemului, acestea ar putea fi transportate cu vehicule cu mărfuri mici – un factor important in renovarea cladirilor istorice.

Perspective de șantier
Schela internă din corul catedralei Ulm este în prezent demontată - lucrările de renovare au fost deja încheiate. Din 2020 va fi din nou deschis vizitatorilor. Turnul de cor înalt de 86 de metri, nord-est, care a fost deja cercetat cu ajutorul unei drone de la compania Moselcopter GmbH din Rheinland-Palatinat, va fi renovat în continuare.