You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Consolidare, reabilitare și amenajări - Palatul Culturii – Iași, România

Datele proiectului

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită în perioada 1906-1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domensc.

Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice. Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.

Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național “Moldova”, ce cuprinde:  Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei si Tehnicii “Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimonului Cultural (1975).

Proiectul de Consolidare, reabilitare și amenajare al Palatului de Cultură Iasi s-a desfășurat în 3 etape. Compania PERI ROMÂNIA a participat la cea de-a treia etapă a lucrării.

În această etapă s-au finalizat toate lucrările de consolidare, restaurarea componentelor artistice din zona estică a Turnului Central cu Ceas.

Durata de execuție a proiectului: Februarie 2015- Februarie 2016

http://palatulculturii.ro/

Cerințe

Restaurare fațade și acoperiș corp Turn cu Ceas fără a restricționa accesul materialelor, echipamentelor și personalului responsabil cu lucrările de restaurare la interior.

Client

S.C IAȘICON S.A. 

Avantaje client

- platforme de lucru sigure fără impact asupra celorlalte lucrări de restaurare;
- adaptabilitate la conturul clădirii;
- rapiditate la montaj.

Soluția PERI

Pentru restaurarea fațadelor și acoperișului Turnului cu Ceas, acesta având o înălțime totală de 54 m, s-a prevăzut execuția unei shele de lucru modulare Peri Up Rosett în două faze:

1. restaurarea fațadelor: schela de lucru s-a ridicat pe o înălțimede 39 m;

2. restaurarea acoperișului: schela de lucru s-a ridicat de la nivelul aticului pe o înălțime de 22 m.

Pentru asigurarea accesului materialelor, echipamentelor și personalului responsabil cu lucrările de restaurare la interior, pe două fațade s-au prevăzut grinzi de oțel ULS, parte componentă a sistemului de schelă PERI UP. Urmare a rezistenței mari a grinzilor ULS a fost posibilă încărcarea acestora cu încă 24 m de schelă.

Pe fațada secundară a Turnului cu Ceas, fațada comună cu corpul central, schela s-a ridicat pe o înălțime de 15 m, baza acesteia fiind așezată pe suporții acoperișului corpului vecin. Trecerea de pe fațadele laterale spre fațada secundară a fost asigurată prin dispunerea în consolă a unor grinzi de oțel ULS.

Pentru a urmări contururile verticale și orizontale ale fațadelor, deviațiile de la verticalitatea schelei au fost soluționate cu ajutorul consolelor UCB.

Restrângerea schelei pentru a urma forma acoperișului a fost asigurată prin utilizarea consolelor UCB, părți componente ale sistemului de schelă Peri Up.